Kaarnikka ja Metsäjärven varauskota

Eräelämyskeskus Kaarnikka ja Metsäjärvi sekä sen tuntumassa olevat varauskota ja laavu muodostavat yhdessä hienon retkeilykokonaisuuden.

Eräelämyskeskus Kaarnikka

Kankaanpään kyläyhdistyksen vuonna 2005 talkootyönä rakentama eräelämyskeskus Kaarnikka sijaitsee kylän läheisyydessä. Luonnontilaista rauhaa kunnioittavassa kohteessa sijaitsevat rakennusarkkitehti Hannu Salomaan piirtämät Takamaan tupa, Kerkkä-kota ja Sampan sauna pulahduslampineen. Saunan yhteyteen valmistui vuonna 2019 lämmitettävä pukuhuone, jossa on yöpymismahdollisuus. Pääosa rakennusmateriaaleista on kyläläisten lahjoittamaa.

Metsäjärvellä retkeilijää palvelevat Kankaanpään kyläyhdistyksen rakentamat varauskota (2011) ja laavu (1996). Laavu on avoin kaikille.

Vuokrattavat kohteet

Kohteita vuokrataan kylän oman käytön lisäksi ulkopuolisille. Tilauksesta järjestetään myös opastettuja luontoretkiä ja elämyspalveluita. Tarkista varaustilanne.

 • Varaustupa: 10-12 henkilöä, (yöpymismahdollisuus 3-4 henkilöä).
 • Pukuhuone: 10 henkilöä, (yöpymismahdollisuus 3 henkilöä).
 • Kellarikorsusauna: 8 henkilöä.
 • Grillikota: 10 henkilöä.
 • Metsäjärven varauskota: 10 henkilöä, (yöpymismahdollisuus 4 henkilöä).

Retkeilijä tunne vastuusi

Tulta laavun tulisijaan ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen aikana. Varoitustilanteen näet ilmatieteenlaitoksen sivulta.

Sytykkeeksi käyvät maassa olevat irto-oksat, risut, koivun tuohi tai kuivasta polttopuusta itse vuolemasi kiehinen ja tikut. Käytä puita säästeliäästi. Huolehdi myös nuotion sammumisesta ja anna nuotion hiipua hiljalleen. Tuulisella säällä kaada runsaasti vettä nuotioon sekä tulisijaan.

Kerää roskat talteen ja vie ne mennessäsi. Vältä muovipakkausten polttamista. Älä yritä polttaa palamattomia jätteitä, kuten säilykepurkkeja tai alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia.

Hätätilanteiden varalle

Yleinen hätänumero: 112.

Hätäkoordinaatit
Eräelämyskeskus Kaarnikka: (N 61° 04.8793', E 22° 25.4616').
Metsäjärven varauskota ja laavu: (N 61° 04.6056', E 22° 27.1189').

Polkureitit

Eräelämyskeskuksesta Metsäjärven varauskodalle ja laavulle kulkee Kaarnikan polun kaksi reittiä, jotka on merkitty maastoon.

Pääset Metsäjärvelle myös Kertun metsäpolkua pitkin (kuva), jonka lähtöpaikkoina toimivat Antin suuli ja Kaarnikantie.

Hympykorennon puuhapolku

Polkureitiltä löydät myös Hympykorennon puuhapolun (kuva). Jos Metsäjärven lähtöpaikan laatikossa ei ole puuhailukorttia, voit ottaa sen talteen tästä: puuhailukortti (kuva).

Polkureittien sijainnit näet kartalta.

Monipuolinen Metsäjärvi

Metsäjärven erikoisuutena ovat järven eteläpään keidassuo, Pikku Metsäjärvi sekä erittäin monipuolinen ja runsaslukuinen rantavyöhykkeen kasvisto, eläimistö ja pieneliöstö.

Yksi Metsäjärven rannan erikoislaatuisimmista kasveista on kihokki, joka on lihansyöjäkasvi. Keskikesällä kulkijan silmiin pistää raatteen pystypäisestä tertusta esiin pursuavat valkoisen tähtimäiset kukat. Vedenrajassa kutevat lukuisat sammakot ja niiden kiihkeää ääntelyä kestää koko alkusuven yön aina aamuun asti.

Aurinkoisena kesäpäivänä ranta-alueella näkee sadoittain sudenkorentoja ja erilaisia perhosia. Metsäjärvellä on havaittu 12 sudenkorentolajia, mutta niitä saattaa olla huomattavasti enemmän. Suomessa on tavattu 62 sudenkorentolajia.

Syksyllä järven ranta kantaa punaista karpalomattoa. Järvi on vesisyvyydeltään hyvin matala. Sitkeän onkijan koukkuun tarttuu pienikokoisia tummahkoja ahvenia ja onnekas saa saaliiksi hauen. Rannan tuntumassa pesii lukuisten pikkulintujen lisäksi telkkä ja järvellä vierailee usein kurkia.

Karpalotutkimusasema

Noin 200 metriä ennen Metsäjärven pysäköintipaikkaa, tien oikealla puolella on sijainnut 1946–1955 Helsingin yliopiston karpalotutkimusasema. Läheiseltä suolta voi vielä löytää Pohjois-Amerikasta tuotuja pensaskarpaloita.

Vuokraus

Eräelämyskeskus Kaarnikkaa, Metsäjärven kotaa, kanoottia ja kajakkeja vuokrataan retkeilijöiden, perheiden ja ryhmien käyttöön.

Lisätietoja ja varaukset

Samuli Vahteristo
050 5611 455
samuli.vahteristo@pp1.inet.fi

Varaustilanne

Varaustilanteesta näet varatut kohteet.

Emme ota Kaarnikkaan varauksia ajalla 1.1. – 25.2.2021.

 • joulukuu 2020
 • viikko 49
 • Kaarnikka (la 5.12. klo 12-24).
 • Metsäjärven varauskota (la 5.12. klo 12 - su 6.12. klo 11).
 • Kaarnikka (su 6.12. klo 12 - ma 7.12. klo 11).
 • viikko 50
 • Kaarnikka (la 12.12. klo 12 - su 13.12. klo 11).
 • helmikuu 2021
 • viikko 8
 • Kaarnikka (pe 26.2. klo 12 - la 27.2. klo 11).
 • toukokuu 2021
 • viikko 20
 • Kaarnikka (la 22.5. klo 12 - su 23.5. klo 11).